В началото на април политическа буря разтърси  Чикаго. Кметът на

...
В началото на април политическа буря разтърси  Чикаго. Кметът на
Коментари Харесай

Кметът на Чикаго падна заради кака Величка

В началото на април политическа стихия разтърси  Чикаго. Кметът на мегаполиса Рам Емануел, който е един от изтъкнатите представители на Демократическата партия в Съединени американски щати, загуби изборите. Макар че е бил основен консултант на президента Бил Клинтън и началник на кабинета на президента Барак Обама, Рам бе надвит от съперница без политически опит. 

Бившият федерален прокурор Лори Лайтфут, считана от анализаторите за новобранец, съумя в конкуренцията с още 13 претенденти и тази седмица ще поеме поста от Емануел.

Кадрилите във властта на един от най-големите градове в Съединени американски щати по чудноват метод отекнаха в едно от най-малките села в България – Черковна. В него по лист се водят 98 гласоподаватели, а в действителност във към момента неизоставените къщи живеят към 50-60 старци и десетина фамилии виладжии, които идват тук единствено през лятото.

Местните хора под мустак споделят, че мистър Рам е изгубил изборите в Чикаго, седмица откакто отказал да побратими големия град с  линеещото откъм живот село Черковна. Вярна или не, версията за политическата загуба на  американския кмет, има своите горещи поддръжници в дребното населено място.

Най-убедени в поличбата са трима видни  представители на селото, които са образували в Черковна тъй наречените Съвет на старейшините. Това са пенсионерът Иван Тодоров, шефът на езиковата гимназия в Разград Пейчо Георгиев и  художникът Петко Антонов. Тримата са виладжии, само че старшинството им не се оспорва от кореняците.

„ Решихме да обединим напъните си и да дискутираме проблемите на селото, защото   не желаеме то напълно да изчезне. Преди години в Черковна е имало четири кръчми, кипял е живот, а в този момент царува заспалост. Няма нито едно питейно заведение, даже кафене липсва, та се постанова да вършим сбирките си по къщите. Това обаче не ни пречи да търсим решения за развиването на  селото, с което към този момент сме свързали орисите си ”, обяснява инициаторския жар на Съвета на старейшините Пейчо Георгиев. Самият той е изключително известен в Разград като човек на нетрадиционните хрумвания, постоянно предан на дела,  които сивото болшинство от хора намира за странни.

Георгиев, който е човек с опит в локалната политика - бил е претендент за кмет и дълги години общински консултант в Разград, убедил  приятелите си Иван и Петко, да се сформират  като спомагателен орган, който да дава рамо на кметския наместник в селото Величка Стоянова в концепциите за възобновление на Черковна. Поради липса на питейни заведения старейшините се събират в домашна конюнктура. Затова и питиетата, и мезетата, които се сервират на съвещанията им, са от персоналните ресурси.

„ Ракията сами си я варим. Щом пукне пролетта  берем див чесън, който пораства по поляните към Черковна и вършим с него салати, разядки,  запеканки. Аз нали съм преподавател по математика,  все диря корена на нещата. Така разбрах, че дивият чесън не е патент единствено на Черковна. Тази ароматна трева преди епохи била най-често срещанато растение в земите зад океана, където през днешния ден се издигат небостъргачите на Чикаго.

Индианците й викали чикагуа и от там пристигнало и името на огромния град, поразил с модерността и могъществото си преди 115 години Алеко Константинов. ”, изяснява Пейчо.

Той споделил откриетието си с сътрудниците от „ съвета ” и тримата насърчили кака Величка да напише писмо на кмета на американския  мегаполис, с предложение Черковна и Чикаго да се побратимят. Свикнала с огромните хрумвания на своите съветници, кметицата дала единодушие.  Писмото, написано, преведено на британски и подпечатано със селския щемпел, отлетяло за  Западното полукълбо. Авторите признават, че   не са очаквали отговор непременно, само че ги  окриляла мисълта, че вършат каквото могат в възхвала на своя край.

Въпреки умерения песимизъм на старейшините обаче, противоположната връзка със Съединени американски щати въпреки всичко пристигнала. На 25 март в локалната поща дошъл плик с чуждоземни печати, адресиран до кака Величка.  На мястото на подателя било изписано името  Емануел Рам, кмет на Чикаго.

„ С неспокойствие започнахме да четем писмото /беше на британски език/. Какво ли не ни минаваше през главите: замяна на бизнес делегации, взаимни културни прояви, експорт за Чикаго на тонове див чесън, вложения в ски пистите на Черковна, банки, хотели и така нататък, признава  Пейчо Георгиев, който в съвета на старейшините дава отговор както за връзките на селото с външния свят, по този начин и за медийния облик на обичаното населено място.

Ентусиазмът на нашенците обаче бил кръстосан, въпреки и с доста общителен звук. В изискания жанр на високата политика, практикуван от възпитаниците на Бръшляновата верига, мистър Рам съобщил на страрейшините в Черковна, че предлагането сварило общинарите в Чикаго неподготвени и ги изненадало. Кметът внесъл настояването от Разградско в Асоциацията на побратимените с Чикаго градове, които били 28. От там решили, че към този момент повече братства не са нужни на града, свързван в миналото с незаконната популярност на Ал Капоне.

Пейчо, Петко и бай Иван, а дружно с тях и кака Величка въобще не паднали духом. Веднага почнали да разискват концепцията за основаване на Асоциация на селата с име Черковна в България. По информация в Уикипедиа те са четири - в общините Провадия, Дулово, Търговище и Разград. Старейшините от Делиормана са уверени, че проведени в мегаструктура, ще съумеят да отговорят на претенциите на огромния Чикаго.

Докато бистрели новата тактичност, вест от зад океана ги хвърлила в нова тресчица. Само седмица, откакто отказал предлагането на Черковна за приятелство, Емануел Рам изгубил кметския пост. Сега отпред на мегаполиса е определена жена с мрачен цвят на кожата. Не била професионален политик, съгражданите й я познавали като федерален прокурор. В Черковна считат последното събитие за преимущество и се готвят да пишат ново писмо. Още не са решили дали ще попитат в прав текст госпожа Лори Лайтфут дали обича ястия от див чесън. Но са подготвени в процеса на съдействието да дават лудогорски предписания за салати и пролетни чорби на американците. Той, дивият чесън, и за хамбургери става, уверени са сторожниците на побратимяването в дребното, само че с огромни хрумвания село.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР